2007 årskrönika

 

Vintern …

Vi har haft snö denna vinter, och det har inneburit en del skottande av garageuppfarten. Vi har även gått i väntans tider och Karins mage har växt. Det har också varit en hel del att göra i huset och vi har börjat komma i någon form av ordning. Emanuels rum har blivit riktigt bra och nu mera somnar han i sin egen säng, men han brukar komma in till oss någon gång på natten (mellan 1 och 2).

E kastar snö på pappa

Sam har varit involverad i TV-arbetet i församlingen. Sändningarna på webben började i början av februari.


Våren …

April kom, och med den påsken. Vi hade en jättebra konferens med bl.a. Landa Cope. När så konferensen var slut, då satte det igång. 6 dagar över tiden (samma som för Emanuel) då kom så äntligen vår andra son, Jonatan Bengtsson.

Familjen ute på första promenaden

1a maj, och nu är rosorna klippta. Vi var ute i trädgården och rensade bort maskrosor. Emanuel hjälpte till. Det har även kommit upp en grind i hålet i häcken på baksidan. Den hjälpte morfar till att sätta upp. Emanuel har även fått en sandlåda som han leker i. Snart är det sommar, men ännu måste man ha strumpor och skor på fötterna.

 


Sommaren …

Emanuel såg på när pappa hängde upp en plansch och då sa han ”massa oatten”.

massa oatten

Sam och Karin blåser maskrosor på utflykt till Karlslund. Sam leker på en trädstam …

Karin blåser maskros Sam blåser maskros Sam leker på en trädstam

Vi gjorde en utflykt på mors dag till Karlslund tillsammans med mormor. Det var en fin och härlig dag Vi hade med oss fikakorgen och matade änderna till Emanuels förtjusning.

Gul Ros!

På framsidan av vårt hus har vi gula rosor. Här är en. Detta var ju första året med trädgård, så vi har väntat för att se vad som skulle komma upp. Karin har fixat lite med ”landet” och satt lite småsaker. Så har hon skördat fläder och gjort saft av det. Några blomlådor har det oxå blivit. Annars har det varit det vanliga med att t ex klippa gräsmattan.

På semestern åkte vi till farmor och farfar i Aneby. Där vid Stalpet hade dom byggt en trappa så att man kunde gå ner nedanför vattenfallet. Det var jätteroligt att gå i den trappan. Emanuel lekte och hade så roligt i farmor och farfars trädgård.

Emanuel och pappa vid Stalpet

Senare åkte vi till Parken Zoo i Eskilstuna. Där hade dom en kålmask som Emanuel tyckte mycket om. Han åkte den minst 25 gånger, och hade han fått som han ville så skulle han ha åkte några gånger till.

Emanuel och pappa åker kålmasken


Hösten …

Hösten har kommit och passerat. Emanuel och Jonatan växer och växer. Det märks på Emanuel att han växer och mognar. Hans ordförråd ökar för varje vecka som går och han sätter ihop meningar och kommer med kommentarer som han snappar upp. Emanuel och pappa Sam har åkt tåg vid två tillfällen till Hallsberg och där hälsat på hos morfar. Det har varit spännande upplevelser.

åka tåg

Nu närmar sig julen och med den vårt årliga julspel. Det innebär många övningskvällar och mycket planering och förberedelser. Jonatan har kommit igång och kryper för fullt. Han har även rest sig upp mot soffan i källaren vid två tillfällen. Emanuel har precis fyllt tre år.

tre år


Julen …

En vit jul hade vi, men då syftar jag inte på snön för den kom först några dagar in i januari. Vi hade i alla fall en lugn julhelg när vi för första gången etablerade ett eget julfirande. Vi har ju annars tillbringat julen hos någon annan, vilket alltid har varit roligt, men i år bestämde vi oss för att försöka skapa en egen jultradition. Vi har ju blivit en liten familj nu med våra två pojkar. Vi fick vara tillsammans, fast vi inte la något stort pussel. Emanuel har lekt mycket med den BRIO-järnväg som han fick. Jonatan har oxå velat vara med och leka, men han förstår inte hur man gör ännu.


Emanuel …

Emanuel har på allvar börjat bli en liten pojke. I det nya huset har han inte velat duscha, så pappa tog fram badbaljan och det har blivit en riktig ‘hit’.

E badar i baljan

Böcker har också blivit en stor del av E’s vardag. Han läser ofta och många gånger vill han att man ska läsa för honom. När han ska sova då ska man läsa. Det kan vara ‘Barbapapa’ som han vill höra. Han kan nu vad alla barnen heter och vilken färg de har.

E och mamma läser om Barbapapa

Annars vill han höra om ‘mus le’ (Rasmus Nalle) eller om ‘le pu’ (Nalle Puh). Han tycker även om böckerna om ‘Emilia’, ‘Lilla Anna och Långa Farbrorn’, ‘Ludde’, ‘Totte’ och ‘Mulle Meck’. När man läser om Emilias kalas och det ringer på dörren, då är det Emanuel som säger ‘pling-plong’.

E läser om Emilia

Häromdagen ville Emanuel sitta på pappas kontorsstol (när pappa satt på den) och då sa han ‘flytta dej’ och puttade på pappa för att få bort honom från stolen. En annan dag bakade Emanuel och mamma, och Emanuel blev så ivrig att få smaka på den färdiga kakan att han inte ville vänta tills den svalnat så han klappade på ugnsluckan och sa ‘varm – fiddi’.

Så lite om TV och filmer. Emanuel gillar fortfarande Gaither. Det är hans favoriter. Han kan nu alla deras namn och håller koll på dem. Annars tittar han gärna på barnprogram och bland dessa kan nämnas ‘Rasmus Nalle’, ‘Nalle Puh’, ‘Barbapapa’, ‘Bamse’, ‘Anki och Pytte’ samt ‘Nöten’ (den lilla ekorren i Ice Age) som han älskar att se ‘igen’.

Emanuel överraskade oss den 19 mars (2007) genom att räkna till tio. [en], [fjå], [tje], [fya], [fem], [ses], [su], [tta], [nio], [ti].

  • [fiddi] säger Emanuel när han tycker att han är färdig med något
  • [tack god maten, memem] är Emanuels bordsbön
  • [bi få] mobiltelefon

 

Emanuel fick vattkoppor i slutet av mars. Det var lite besvärligt för först fick vi beskedet att det handlade om molusker, men det var antagligen bara de första prickarna, för sedan kom det många fler. När vi så ringde jourvårdcentralen och fick komma in på besök så konstaterades det att E mycket riktigt hade fått vattkoppor. Det var skönt att till slut få veta vad det var. E hade då haft två jobbiga nätter då han kliat sig mycket och inte sovit så gott. Nu fick han [sin] (medicin) och det var han nöjd med. Nu har han sovit gott ett par nätter, och det har vi också.

Att bli storebror är en stor omställning. Det har inte gått helt utan problem. Ibland har Emanuel pekat på babyliften när Jonatan har legat i mammas knä och då sagt [ligga] för att mamma ska lägga ner Jonatan så Emanuel kan få tillgång till hennes knä. Andra tillfällen visar Emanuel glädje över lillebror som t ex när han skulle hjälpa Jonatan med nappen och Jonatan hela tiden pluttade ut den. Då skrattade Emanuel så gott. Emanuel kan också härma Jonatan när han är hungrig, då låter det [uäh, uäh, uäh]. När det gäller språket så händer det mycket just nu. Emanuel härmar väldigt många ord. Han är en riktigt lite papegoja. Nu får man passa sig för vad man säger.

hoppa tora igen

Emanuel hoppade stor studsmatta när vi var och hälsade på bekanta. Det var riktigt roligt och Emanuel ville ”hoppa tora igen” när vi gick därifrån.

Emanuel har även provat på att spela tennis. Det är roligt att leka med pappas racket.

spela tennis

Hemma hos farmor och farfar var vi och tittade på ”stalpet”, ett vattenfall i Aneby. Där fick vi gå i trappor, men det skulle göras igen och igen.

trapporna

Hjälpa till hemma är alltid kul. Att få hjälpa pappa att klippa gräset är ett måste.

klippa gräset

Att klicka på pappas dator är kul, och att skriva alla bokstäverna och siffrorna med.

trycka på datorn

Dec: Emanuel har nu fyllt tre år.


Jonatan …

Född den 10 april kl. 19:49.

Jonatan

Våran lillebror han kan sova han. Ingen sover så bra som han…. Sover, äter och bajsar, det gör Jonatan ofta. Men så är det väl var små bebisar ska göra. Växer gör han i alla fall. Och söt är han (om nu pappa får säga det själv).

Jonatan sover

Det gäller att passa på, t ex att ta kort när Jonatan sitter upp själv i sängen. Det varade bara ett ögonblick, men roligt var det.

Jonatan sover

Jonatan växer. På två månader ökade han 100% i vikt, från 4 kg till 8 kg. Det skulle jag inte klara av, men vår michelingubbe är en riktig knubbis.

När Jonatan var 6 månader vägde han nästan 12 kg. Han har haft en helt egen kurva. Men nu har den börjat plana ut lite. Jonatan sitter själv och kryper numera (8 månader gammal). Fyra tänder har han, och två till är snart framme.

Jonatan sitter Jonatan sitter Jonatan kryper

Jonatan är nu dryga 8 månader och han har 7 tänder. Han väger ca 13 kg. Hab har även börjat krypa men på sitt alldeles egna sätt (raka ben, ändan upp i vädret, på händer och fötter). Han ställer sig även upp mot stolar, soffor, trappan och bord m.m. Det dröjer inte länge innan han går.


Blickar framåt …

Så vill vi passa på att önska alla en riktigt trevlig jul och nyårshelg, och framför allt ett riktigt gott nytt år 2008. från fam. Bengtsson (Karin, Sam, Emanuel och Jonatan)

julkortet ...