om Emanuel

Emanuel Bengtsson

A Short Time Ago…

Jag föddes i Örebro, den 11 december, 2004. Jag vägde 3505 gram och var 52 cm lång. Klockan var 14:14 då jag för första gången såg dagen ljus. Nu är jag här och jag är mammas och pappas lilla ögonsten.

Julspelet

När jag var en vecka gammal tog mamma mej med till julspelet. Vi har ett julspel i vår församling som vi haft ett antal år nu. Detta året kunde inte min mamma vara med som vanligt, men nu kunde hon vara åskådare i stället tillsammans med mej.

Julen 2004

Julen firade jag hos morfar, tillsammans med mormor och morbror med familj. Jag fick en del julklappar men jag tror att jag var den bästa julklappen av alla detta året. Jag han faktiskt med att sova i famnen hos allihopa. Alla ville hålla i mej.

Nyår 2004/2005

Mamma, pappa och jag åkte till min faster över nyår. Det var min första långresa i bil, och pappa hade hyrt ett skyddsnät till barnvagnsinsatsen, så jag fick ligga i den större delen av vägen. Nu fick jag träffa mina andra kusiner Philip, Calle, Josuah och Rachel.


Emanuel växer :


 • den 11 dec 2004 , (dag 0) vägde han _3505_ g och var _52,0_ cm lång.
 • den 11 mars 2005 , (3 månader) vägde han _7300_ g och var _64,5_ cm lång.

  4 månader

  Nu är jag fyra månader. Varje tisdag följer jag med mamma på friskis och svettis där hon är med på mammagympa. Sedan brukar vi ta en sväng på stan.
  Jag kan inte säga några ord ännu, men pratar gör jag för fullt. Så har jag hittat min tumme och lyckas faktiskt att suga på den ibland. Jag upptäckte mina fötter häromdagen och det tyckte pappa var så roligt så han tog kort på det. Nu på torsdag ska vi gå på babysim. Jag har ju badat i badkaret med både mamma och pappa, men nu ska vi bada i stora bassängen.


  tänder

  Nu har jag fått mina första tänder, två stycken i underkäken. De är riktiga små risgryn, men mamma är inte så glad för det.


  6 månader

  Nu är jag sex månader. Jag har börjat att krypa nu, så mamma och pappa har mej inte längre där de lägger mej. Jag har oxå börjat få smakportioner med potatis och morötter. Det tycker jag om. Än så länge pratar jag inte, men blarrar gör jag en hel del. Suger på tummen gör jag oxå, speciellt den vänstra (till pappas förtvivlan, han sög nämligen bara på den högra). Så för några veckor sedan passerade jag 9000 gram. Jag har nu varit på min första skolavslutning och så har jag varit på fyra studentfester, så nu vet jag hur dessa går till.


  tänder

  Mina tänder i överkäken börjar titta fram. Det är faktiskt fyra stycken som man kan skymta redan nu.


  8 månader

  Tio dagar kvar till åtta månader. Nu kan jag resa mej upp mot olika saker, t ex soffan och stolar och annat trevligt. Jag har varit på semesterresa med mamma och pappa till Ångermanland och Örnsköldsvik, där pappa växte upp. Vi åkte bl a båt ut till Ulvön en av dagarna, och det var väldigt trevligt. I sommar har jag också badat i poolen och det är ”pin livat” värre. Jag doppade förresten fötterna i vattnet ute vid sandlågan (där pappa var på somrarna när han var barn). Det var kallt.


  tänder

  Det har inte hänt så mycket den senaste månaden. Men åtta tänder har jag, fyra uppe och fyra nere.


  11 månader

  Nu är jag 11 månader (11/11) och jag är nu uppe i 11 kg. Jag har också 11 tänder, 8 framtänder och 3 kindtänder. Jag har tagit några trevande steg, och stå själv det kan jag nu. Det är ju lite svårt så här i början, men snart så går det undan. Att bada är väldigt roligt, och jag försöker hela tiden att tala om att jag vill ha mer vatten i badkaret, men mamma och pappa förstår inte.
  Det allra roligaste jag vet är att titta på DVD, och då ska det naturligtvis vara den med Gaither Vocal Band och David Phelps. Dom är bara bäst. Snart så fyller jag ett år, tänk vad tiden har gått fort. Då hoppas jag att jag får många presenter. Och sedan går det fort till julafton. Den här vintern ska jag ha roligt ute i snön.


  1 år

  Va kul det var att fylla ETT ÅR! Släktingarna kom på besök och jag fick paket. Det var så roligt men natten efteråt så sov jag inte så bra. Det var väl alla intryck som jag drömde om. Så nu är jag ett år. Först förstod jag inte att tårtan gick att äta så jag bara lekte med den, och det var kul. Men när jag väl provade att smaka så var det riktigt smaskens. Nu går jag i alla fall riktigt bra. Det är ju så mycket som jag vill hinna med och göra och då kan jag ju inte krypa omkring. Det tar ju bara en massa tid.


  15 månader

  Oj vad tiden flyger fram. Jag tycker om att springa omkring och nu när det är vinter är det ju roligt att vara ute i snön och åka pulka. Jag går på barnsång en gång i veckan och det är riktigt livat. Mamma och pappa har fullt upp med att låsa alla skåp och dörrar för att jag inte skall komma åt alla roliga saker som finns där. Nu senast har pappa vänt på handtaget till toaletten och badrummet så att jag inte kommer in.


  18 månader

  Sommar och sol. Juni månad är här. Jag älskar vatten både att leka med och att bada i. Åka rutschbana och att gunga älskar jag också. Trappor är också något som jag älskar, men mamma och pappa är inte så förtjusta i detta. Ett av det bästa jag vet är fortfarande att titta på Gaither Vocal Band. Dom är bara bäst tycker jag. Så åkte vi till Kolmården i veckan och tittade på djuren. Jag såg en stor gris och många killingar som jag klappade lite. Där var hästar och hönor också. Så tittade vi på sälarna och delfinerna och aporna på apberget. Ja det var många fler som vi såg. Det var sååå roligt tycker jag. Det måste vi göra om.

  Emanuel Bengtsson


  21 månader

  9/11 är ju ett datum som inte ger några trevliga vibbar, men denna dag blev jag ett år och nio månader. Tiden går så fort när man har roligt och jag börjar så smått få grepp på det där med att prata. Jag tycker om att låna pappas mobiltelefon och gå omkring och prata i den. Pappa tycker visst också att det är kul för han filmade mej sist. Nu har väl hösten kommit och jag har varit lite förkyld. Det är inget roligt, men mamma och pappa hjälper mej så bra och är så snälla.

  Jag har varit på BVC också. Där var det så mycket roligt att titta på men dom skulle väga och mäta och jag vet inte vad.

   

 • den 7 sept 2006 , vägde jag _14,4_ kg och var _87,0_ cm lång. Pappa har börjat visa mej andra filmer på TV’n. Koalabröderna tycker jag är roliga. Speciellt den lilla pingvinen gillar jag.

  2 år + 2 månader

  Nu har jag fyllt två år och börjar nu bli stor. Vi har flyttat till ett stort hus och här finns det många spännande rum. Nere i källaren är det skoj att vara. Min trehjuling är där och mina bollar. TV’n står oxå där så jag är där när jag vill titta på olika program. Just nu är det Rasmus Nalle (le), Barbapapa och Mumin som är roligast att se på. Anki och Pytte (ki te) är en annan favorit.
  Bilen är oxå en rolig lekplats, när nu pappa låter mej vara där. Där kan man lyssna på musik (mu gik). Gaither och David Phelps är fortfarande mina favoriter. Övervåningen i vårat hus är oxå spännande men där låter mamma och pappa mej inte vara så ofta. Deras kontor finns där, och så syrummet med bäddsoffan. Utanför huset finns det många lekplatser som vi brukar gå till. Speciellt en med en brandbil. Den är skoj. Nu när det är snö ute är det extra roligt. Idag (6 febr) har jag åkt buss med mamma. Det var skojigt. Jag skrek hela vägen från bussen till öppna förskolan, och jag tror att hon förstod.

  Emanuel Bengtsson


  27 månader

  Häromdagen ville jag sitta på pappas kontorsstol (när pappa satt på den) och då sa jag ‘flytta dej’ och puttade på pappa för att få bort honom från stolen. En annan dag bakade jag och mamma, och jag blev så ivrig att få smaka på den färdiga kakan att jag inte ville vänta tills den svalnat så jag klappade på ugnsluckan och sa ‘varm – fiddi’.

  Lite nya ord som jag har lärt mej är:

  • [en, fjå, tje] 1 2 3
  • [njutte] snutte
  • [fjat] svart
  • [mapp] napp
  • [tack god maten, memem] tack gode Gud för maten, amen

   


  Jag kan räkna till tio. Måndag kväll (2007-03-19) räknade pappa och jag till tio. [en], [fjå], [tje], [fya], [fem], [ses], [su], [tta], [nio], [ti].


   

   

 • den 11 mars 2007 , (2 år och 3 månader) vägde jag _15,6_ kg och var _94_ cm lång.

  Vattkoppor …

  Jag fick en massa prickar på kroppen, det var i mars. Det var inget roligt för det kliade ganska mycket och jag sov dåligt. Sedan fick jag ‘sin’ (medicin) och då kliade det inte så mycket. Det gick över ganska fort i alla fall.


  Storebror …

  Nu har jag blivit storebror. Lillebror Jonatan är så söt. Bäst är när han ligger i vagnen. Då kan jag sitta i mammas knä.


  sommaren 2007 …

  Nu är det många saker som jag kan. Jag pratar långa meningar och jag dansar och sjunger mycket. Jag var tillsammans med mamma och pappa och morfar på Parken Zoo i Eskilstuna. Det var roligt, men roligast var det att åka kålmasken. Den åkte jag nog 25 gången tillsammans med mamma. Jag har också hjälp pappa att klippa gräset, panta flaskor och slängt sopor på sopstationen, fast det var [fjåt].

  Emanuel och Karin i kålmasken
  Ett litet lexikon

  • [lejpa till] hjälpa till
  • [pomma loss] komma loss
  • [mlöjk] mjölk
  • [papsut] ketchup
  • [fjåt] svårt
  • [så dåligt]
  • [underbart] när vi skulle gå ner i källaren
  • [ta en liten fjäng bilen, a tjoj dä] Emanuel ville åka en sväng med bilen
  • [job-bubbar] jordgubbar
  • [pjumpor] strumpor
  • [ja lejpa dej] hjälp mej
  • [bjädde sockej - jag tänkte bli god] svar på frågan om han ville smaka smultron
  • [fjamp] svamp
  • [fjål] tvål
  • [fjålt] svårt
  • [blompa] Bolibompa
  • [föst vi äta maten - sen vi åka iväg köpa ägg då] när de kokta äggen var slut
  • [hinka] skinka
  • [hioa] skiva
  • [hed] sked
  • [halleluva!]

   

  Emanuel i farmor och farfars trädgård
   

   

 • den 21 augusti 2007 , (2 år och 8 månader) vägde jag ca _18_ kg och var ca _100_ cm lång.

  december 2007 …

  Ett år går så fort och nu är jag tre år. Nu kan jag hela alfabetet och jag kan räkna ända till 60. Och jag kan också räkna baklänges t ex när jag micrar min välling räknar jag från 45 till 0. Jag har lärt mej så mycket av att titta på ”Magnus och Brasse och Eva”. Och så har pappa fixat en dator till mej som jag kan skriva på och klicka på.

  Emanuel i köket
  Nu i adventstid har jag också lärt mej att blåsa ut ljus. Snart är det jul – det ska bli kul.

  december 2008 …

  Så har det gått ett år sedan sist jag skrev. Mycket har hänt och jag har vuxit en hel del. Nu är jag 4 år. Jag leker en del med min bror, men oftast leker jag själv för då får jag det som jag vill. Min trä-järnväg är rolig och den bygger jag med nästan varje dag. Jag fick en vändskiva då jag fyllde år och nu hoppas jag att jag får ett lokstall i julklapp.


  Citat …

  ”Fiddi” – jag är färdig nu